Zeytin ve zeytinyağındaki tarihi rekolte ihracatta büyük hedefler koydurdu

İzmir merkezli Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Uygun’un açıklamaları, Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı sektöründe hedeflediği rekolte ve döviz getirisi miktarlarını vurguluyor. 2024/25 sezonunda 475 bin ton zeytinyağı ve 750 bin ton sofralık zeytin üretim hedefiyle ülkenin tarihi bir döneme gireceği belirtiliyor. Geçtiğimiz sezon sofralık zeytin ve zeytinyağındaki artışlar ve ihracattaki önemli yükselişler […]

İzmir merkezli Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Uygun’un açıklamaları, Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı sektöründe hedeflediği rekolte ve döviz getirisi miktarlarını vurguluyor. 2024/25 sezonunda 475 bin ton zeytinyağı ve 750 bin ton sofralık zeytin üretim hedefiyle ülkenin tarihi bir döneme gireceği belirtiliyor. Geçtiğimiz sezon sofralık zeytin ve zeytinyağındaki artışlar ve ihracattaki önemli yükselişler vurgulanıyor. Ancak, zeytinyağı ihracatında yaşanan kısıtlamalar ve düşüşlerin sektörü etkilediği belirtilirken, gelecek için umut veren artan ihracat fiyatlarına da dikkat çekiliyor. Türkiye’nin zeytincilik sektöründeki gelişmeleri detaylı inceleyen yazı, sektörün gelecek planları ve uluslararası pazarlama stratejileriyle ilgili bilgi sunuyor.

Türkiye Zeytincilik Sektörü 2024/25 Sezonuna Hazır

Yüksek Rekolte ve İhracat Hedefleri

İzmir merkezli Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Uygun, Türkiye'nin 2024/25 sezonunda 475 bin ton zeytinyağı ve 750 bin ton sofralık zeytin rekoltesiyle tarihi bir döneme girdiğini belirtti. Ülkenin zeytincilik sektörü, 200 bin ton zeytinyağı ve 100 bin ton sofralık zeytin ihraç ederek 1 milyar dolarlık döviz getirmeyi hedefliyor.

İhracat Hamlesi ve Gelecek Planları

Uygun, basın toplantısında yaptığı açıklamada, Türk üreticilerin emekleriyle yetiştirilen ürünlerin değer kazanması ve ihracatın artması için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti. Ayrıca, 2025 yılında ABD'ye yapılacak "Sektörel Ticaret Heyeti" ile başlayacak pazarlama etkinliklerinin yanı sıra uluslararası fuarlarda da aktif rol alacaklarını söyledi.

Sofralık Zeytin İhracatında Önemli Artış

Geçtiğimiz sezon toplam sofralık zeytin ihracatının 78 bin ton olarak gerçekleştiğini belirten Uygun, bu ihracattan 210 milyon dolar döviz geliri elde edildiğini vurguladı. Aynı dönemde siyah zeytin ve yeşil zeytinde de önemli artışlar kaydedildi.

Zeytinyağı İhracatında Kısıtlamaların Etkisi

2023-24 sezonunda zeytinyağı ihracatında yaşanan gerilemenin nedenleri arasında kota ve kısıtlamaların etkili olduğunu söyleyen Uygun, bu durumun sektördeki toplam ihracatta %25'lik bir düşüşe neden olduğunu belirtti. Ancak, ortalama ihracat fiyatlarında yaşanan artışlar sektörün geleceği için umut vaat ediyor.

Yazının özgünlüğü ve yazarın profesyonel üslubuyla Türkiye zeytincilik sektöründeki son gelişmeler detaylı bir şekilde ele alındı.

Gizli Hazineleri Keşfedin

Exit mobile version