Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda yapılan değişikliklerle birlikte okul yöneticileri için yeni şartlar belirleniyor. Artık okul müdürü ve müdür yardımcısı olabilmek için akademik eğitime dayalı bir eğitim almak gerekecek. Yönetici pozisyonlarına atananların aldığı eğitim süreçleri artık büyük önem taşıyacak ve atamalar bu eğitimlerin başarılı bir şekilde tamamlanmasına bağlı olacak. Yeni düzenlemelerle eğitimler ve atamalar netlik kazanacak, bu da okul yöneticiliği pozisyonlarında farklı bir sürecin başlamasını sağlayacak.
Öğretmenlik Meslek Kanunu Değişiyor: Okul Yöneticileri İçin Yeni Şartlar
Okul Yöneticiliği Şartları Değişiyor
Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'ndan geçen ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Öğretmenlik Meslek Kanunu'yla birlikte okul müdürü ve müdür yardımcısı olma şartları artık akademik eğitim ile sağlanacak. Yeni kanunla birlikte okul yöneticisi olabilmek için gereken kriterlerde değişiklikler yapıldı. Milli eğitim akademisinde eğitim alıp başarılı olma şartı getirilecek. Yönetici pozisyonunda olacak kişilerin ne kadar süre eğitim alacakları ise yeni yönetmelikle açıklanacak. Planlamalara göre, 120 saatlik yöneticilik eğitimi verilmesi hedefleniyor. Eğitimlerde, eğitim yöneticiliği alanında görev yapan akademisyenler ders verecek. Eğitimlere katılan ve sınavlarda başarılı olanlar, puan üstünlüğüne göre atanacak.
Yöneticilik Pozisyonları İçin Yeni Süreç Başlıyor
Öğretmenlik Meslek Kanunu'ndaki değişikliklerle birlikte, okul yöneticiliği pozisyonlarına atanabilmek için adayların aldığı eğitim süreçleri önem kazanacak. Artık akademik eğitim şartı aranacak ve başarıyla tamamlanan eğitimler sonucunda atamalar yapılacak. Yönetici pozisyonlarında görev alacak kişilerin belirlenmesinde yeni bir süreç başlıyor.
Eğitimler ve Atamalar Yönetmelikle Belirlenecek
Öğretmenlik Meslek Kanunu'na eklenen düzenlemeler doğrultusunda, okul yöneticiliği pozisyonları için gerekli eğitim süreçleri belirlenecek ve uygulamaya konulacak. Eğitimlerde yer alacak derslerin niteliği ve süreleri yeni yayımlanacak yönetmelikle netlik kazanacak. Bu kapsamda, eğitim alacak adaylar için belirlenecek kriterler ve süreçler önem taşıyor.
Sonuç Olarak
Öğretmenlik Meslek Kanunu'ndaki yeniliklerle birlikte, okul yöneticiliği pozisyonlarına atanma süreçlerinde değişiklikler yaşanacak. Akademik eğitim şartı getirilmesi, eğitim süreçlerinin belirlenmesi ve atamaların puan üstünlüğüne göre yapılması, yöneticilik pozisyonlarına farklı bir bakış açısı getirecek. Bu düzenlemelerin eğitim camiasında nasıl yankı bulacağı ise merak konusu.
Daha Fazlasını Keşfedin