Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Avrupa ülkesi Türk ürünlerini zehirli ve kanserojen madde gerekçesiyle geri çevirdi

Bulgaristan'a ihraç edilen kavrulmuş

Bulgaristan'a ihraç edilen kavrulmuş Antep fıstıklarında en tehlikeli olanı olarak bilinen Aflatoksin B1'in tespit edildiği bildirildi. Bulgaristan yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, Antep fıstıklarındaki durumun "ciddi" olduğu vurgulandı.

Türkiye'den İade Edilen Ürünlere Yeni Eklemeler Yapıldı

Türkiye'den Bulgaristan'a yönelik alarmı, yüksek miktarda pestisit kalıntısı ya da aflatoksin bulunduğu gerekçesiyle geri çekilen ürünlere yeni bir ekleme olarak değerlendirildi. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) portalında Türkiye'den Bulgaristan'a sevk edilen kavrulmuş Antep fıstıklarına yönelik "ciddi" uyarı yapıldığı duyuruldu.

Antep Fıstıklarında Aflatoksin B1 Saptandı

RASFF sitesinde yayımlanan bildirime göre yapılan kontroller sonucunda Türkiye'den gelen kavrulmuş Antep fıstıklarında Aflatoksin B1 tespit edildiği belirtildi. İzin verilen Aflatoksin B1 miktarının maksimum 8,0 mg/kg – ppm olması beklenirken yapılan testler sonucunda bu miktarın 25,6+/-7,7 mg/kg – ppm olarak tespit edildiği açıklandı.

Benzer şekilde maksimum 10,0 mg/kg – ppm olması gereken Aflatoksin toplamı miktarının ise 28,7+/-7,8 mg/kg – ppm olarak saptandığı ifade edildi. Aflatoksinlerin zehirli ve kanserojen maddeler olduğu bilinirken en tehlikeli olanı Aflatoksin B1 olarak kabul ediliyor.

Geri Dönen Sevkiyat Sayısı Artıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, üretici ve ihracatçı birlikleriyle işbirliği içinde pestisit kullanımının azaltılması için çeşitli çalışmalar yaptığını belirtti. Bu yıl içinde Antep fıstıklarındaki aflatoksin nedeniyle geri dönen sevkiyat sayısının 1320'den 15'e yükseldiği bildirildi. Yurt dışından geri dönen ürünler analize tabi tutularak, mevzuata uygun olmayan ürünlerin ülke içine girişine izin verilmediği ifade edildi.

Gıda ve yemde hızlı alarm sistemi (RASFF) bildirim sayısının 2023 yılında, 2021 yılına göre yüzde 54 azaldığı açıklamasında bulunuldu.

Daha Fazla Bilgi İçin: Benzer Konulardaki Diğer Yazılar